Productie opnames

Er worden nogal eens fouten gemaakt bij het opnemen van een productie. Als men op locatie gaat opnemen wordt niet vaak echt kritisch gekeken naar de net opgenomen beelden. Hierin kunnen we een aantal tips geven.

 

 • Als regisseur wees niet bang om sommige scenes naar je hand te zetten. Zorg ervoor dat opgenomen word zoals jij gepland hebt voor de montage.
 • Bekijk het gemaakte beeld op een field monitor en beoordeel dit. Mocht het niet naar je zin zijn, laat de opname over doen.
 • Vaak vind je door de tijdsdruk bepaalde beelden goed, en besluit je ze te accepteren, ook al zijn ze niet helemaal wat je er van verwachtte.
 • Het idee om de productie zsm af te maken heeft vaak de overhand.
 • Zorg voor voldoende “covershots” hebt. Luister goed naar een interview, luister mee, en noteer onderwerpen die die shots nodig hebben.
 • Ook zaken “we’ll fix it in post” moet je voorkomen als je op locatie bent.
 • Zijn de shots die gemaakt zijn, in overeenstemming met de lijn van je productie ?

Maak cutaways

 

Cutaways, zijn shots die het hoofdshot kunnen aanvullen, en zijn belangrijk om ook op te nemen. Vaak worden ze gebruikt om kleine foutjes te verdoezelen, maar ook om een shot, of shot reeks te ondersteunen.

Wist je dat...

 

Als je een zoom, pan of een combinatie maakt van een shot, eigenlijk 3 shots kunt maken?

 

Voorbeeld: Zoom in op een voorwerp.

 

1- Start met een still (shot 1)

2- Maak de zoom in (shot 2)

3- Stop aan het eind en houd dit beeld vast (shot 3)

 

 

Houd je papierwerk in de gaten.

 

Noteer shots die genomen zijn met timecode, onderwerp, opmerking.

Houd bij welke shots goed of slecht zijn. Slechte shot hoef je namelijk niet in te laden in je beeld selectie in je editing programma.

 

Een editor zal je dankbaar zijn als je een nauwkeurige shotlist hebt bijgehouden.

Maak tevoren een lijst van shots welke je, die dag, wilt gaan opnemen.

Een shot log wordt uit deze shotlist gegenereerd.

 

Vaak bij kleinere projecten is een regisseur, editor 1 persoon. Je zou denken dat het niet nodig is om dan ook lijsten bij te houden. We raden u aan dit wel te doen. Kleine opmerkingen welke niet genoteerd worden, kunnen essentieel zijn, en vaak vergeten zijn aan het eind van de dag, of de start van de edit.

 

Waarom moeten we dan het papierwerk bijhouden.

Op de set lijken de opnames sneller te gaan door het niet noteren, echter tijdens de editing kom je erachter dat je belangrijke relevante informatie mist. Sterker nog ergens in de hoeveelheid beelden zit net een beeld wat je nodig hebt, maar je kunt het niet vinden. Het kost je stress en teveel extra nutteloze uren.

 

Feit is, waarom heb je het niet bijgehouden, waardoor wellicht je productie nu minder kracht krijgt dan als je het had bijgehouden.

Start en stop ruimte

 

Het klinkt vreemd maar hiermee bedoelen we dat je 2-3 seconden aan het begin van je shot en 2-3 seconden aan het eind van het shot even niets doet. Handig als je nl. crossfades wilt gaan maken.

 

Commando's tijdens de opname.

 

Mensen die voor het eerst gaan opnamen, of opnemen volgens het principe “montage in de camera”, maken vaak gebruik van het direct starten van de camera bij het commando “action” en stoppen de camera direct met “cut”

 

Kijkend naar de professional dan zie je de volgende commando's. Aan het begin van de scene:

 

 1. Geluid? – Reactie: Geluid loopt
 2. Camera? – Camera draait
 3. Start commando “action” (camera start) 5 seconden na nu (dan begint ook de scene), 5,4,3 en 2 en 1 d.m.v. de vingers.

 

Aan het eind even wachten en dan:

 1. Geluid stop – reactie : geluid is gestopt
 2. Camera stop – reactie : camera is gestop

Respecteer de slate.

 

De slate of de clapperboard is essentieel met opnemen.

 

Hoewel niemand het gebruikt, heeft het een wezenlijk doel.

 

 • Het geeft iedere scene weer
 • Het geeft iedere take weer.
 • Het geeft informatie over tal van andere zaken.
 • Door de klap heb je een sync punt voor audio en video.

 

 

Ander voordeel, je ziet gelijk welke opname het betreft, en in je shotlist kun je aangeven of het goed, minder goed of niet te gebruiken is. Met de ipad kun je dit allemaal registreren door apps als movieslate.

" No shortcuts" in een productiedag.

 

Als je alleen werkt of met een hele kleine crew, en je moet alles alleen doen, worden bovengenoemde zaken vaak over het hoofd gezien. Je wilt zo snel mogelijk klaar zijn. En het is heel verleidelijk om delen over te slaan zoals we behandelt hebben. Dit alleen om het feit om snel thuis te zijn

 

Maar bedenk dat het schrappen van deze stappen bij de opnames, tijd gaat kosten bij de post productie, heel veel tijd.

En wat je niet wilt is dat hierdoor, je editing in het water valt, te lang gaat duren, de lol verliest, los zand word en lager in kwaliteit word dan de bedoeling was.

 

Dagelijkse review

 

Maak bij grote producties tijd om de opnames van de dag ervoor te reviewen. In de professionele wereld neemt men hier de tijd voor om het ruwe materiaal te spotten.

Door dit te doen, vallen fouten op, kan men bijsturen of evt. aanvullende opnames maken. Wellicht moet geluid bijgestuurd worden, of extra soundeffects worden opgenomen.

 

Als alle betrokkenen nog aanwezig zijn waarop zou je bepaalde shots niet opnamen die later gebruikt kan worden.

 

Geldt dit alleen voor hele grote producties? Men denkt vaak van wel, maar ook meerdaagse producties met een kleine crew, kunnen dit toepassen. Het is zelfs aan te raden.

Dagelijks afkijken van de raw footage is essentieel voor iedere filmmaker, beroeps of amateur.

 

mr.versteeg@home.nl

+31(0) 6 415 73 027